Vrtnarjenje je dobra terapija

Mnogi od nas vrtnarimo samo iz čistega veselja. Toda ali ste vedeli, da se po vsej državi zdravilni vidiki vrtnarjenja uporabljajo kot terapija ali kot dodatek k terapiji?

Čeprav se to morda sliši kot nov koncept, je vrtna terapija prisotna že desetletja. Na primer, program Garden Therapy v Central State Hospital v Milledgevillu in v regionalnih bolnišnicah v Atlanti, Augusti, Columbusu, Rimu, Thomasvillu in Savannahu že več kot 40 let pomaga ljudem z vrtnarskimi dejavnostmi, znanimi kot socialna in terapevtska hortikultura.

Torej, kaj točno je socialna in terapevtska hortikultura (ali vrtna terapija)?

Glede na članek “Vaša prihodnost se začne tukaj: zdravniki določajo pot naprej” iz Growth Point (1999), zvezek 79, strani 4-5, je hortikulturna terapija uporaba rastlin s strani usposobljenega strokovnjaka kot medija, prek katerega se dosežejo določeni klinično opredeljeni cilji. se lahko izpolni. “…Terapevtska hortikultura je proces, s katerim lahko posamezniki razvijejo dobro počutje z uporabo načrtov in hortikulture. To se doseže z aktivnim ali pasivnim sodelovanjem.”

Čeprav fizične koristi vrtne terapije z raziskavami še niso v celoti ugotovljene, so splošne koristi skoraj neverjetne. Za začetek programi vrtnarske terapije povzročijo večjo samozavest in samozavest za vse udeležence.

Socialna in terapevtska hortikultura razvija tudi socialne in delovne veščine, pismenost in numerične spretnosti, povečan občutek splošnega dobrega počutja ter priložnost za socialno interakcijo in razvoj samostojnosti. V nekaterih primerih lahko vodi tudi do zaposlitve ali nadaljnjega usposabljanja ali izobraževanja. Očitno bodo različne skupine dosegle različne rezultate.

Skupine, ki okrevajo po hudi bolezni ali poškodbi, osebe s telesnimi motnjami, učnimi težavami in težavami v duševnem zdravju, starejši ljudje, prestopniki in tisti, ki zlorabljajo droge ali alkohol, imajo lahko koristi od terapevtskih vidikov vrtnarjenja, kot so predstavljeni v posebnih programih, povezanih s terapijo. V večini primerov so tisti, ki doživljajo največji vpliv, ranljivi ali socialno izključeni posamezniki ali skupine, vključno z bolnimi, starejšimi in tistimi, ki so na varnih lokacijah, kot so bolnišnice ali zapori.

Ena od pomembnih prednosti uporabe socialne in terapevtske hortikulture je, da tradicionalne oblike komunikacije niso vedno potrebne. To je še posebej pomembno za bolnike po možganski kapi, žrtve prometnih nesreč, osebe s cerebralno paralizo, afazijo ali drugimi boleznimi ali nesrečami, ki ovirajo verbalno komunikacijo. Vrtnarske dejavnosti so zlahka primerne za komunikativne osebe s posebnimi potrebami. To posledično gradi timsko delo, samospoštovanje in samozavest, hkrati pa spodbuja socialno interakcijo.

Druga skupina, ki ima očitno koristi od socialne in terapevtske hortikulture, so tisti, ki zlorabljajo alkohol ali substance, in tisti v zaporu. Poučevanje vrtnarstva za te posameznike ne postane le življenjska veščina, ampak razvije tudi širok nabor dodatnih koristi.

Socialne in terapevtske hortikulture dajejo tem posameznikom priložnost, da sodelujejo v pomembni dejavnosti, ki proizvaja hrano, poleg ustvarjanja veščin, povezanih z odgovornostjo, socialnimi veščinami in delovno etiko.

Enako velja za mladoletne prestopnike. Vrtnarska terapija kot poklicni kurikulum za hortikulturo je lahko orodje za izboljšanje družbenih vezi poleg razvoja izboljšanega odnosa do osebnega uspeha in novega zavedanja o osebni pripravljenosti na delo.

Duševne koristi se tu ne končajo. Povečane sposobnosti odločanja in samokontrole so pogoste teme, o katerih poroča osebje v varovanih psihiatričnih bolnišnicah. V tem okolju so pogosta tudi poročila o povečanem zaupanju, samozavesti in upanju.

Zaporniško osebje je opazilo tudi, da vrtnarska terapija izboljša socialno interakcijo zapornikov, poleg tega pa izboljša medsebojno razumevanje med projektnim osebjem in zaporniki, ki delajo na prostem.

Zanimivo je, da študije tako v bolnišnicah kot v zaporih dosledno navajajo izboljšanje odnosov med udeleženci, vključevanje v skupnost, življenjske veščine in lastništvo kot nekatere resnične koristi za udeležence.

Toda poleg ustvarjanja neštetih čustvenih in socialnih koristi ni mogoče spregledati zdravstvenih koristi bivanja na prostem, dihanja svežega zraka in opravljanja fizičnega dela. V večini študij so udeleženci ugotovili, da so svež zrak, telesna pripravljenost in nadzor telesne teže glavne prednosti, ki jih ni mogoče spregledati.

Čeprav ne morejo najti trdnega razloga, so študije pokazale, da ima človek prirojeno privlačnost do narave. Kar vemo, je, da bivanje na prostem ustvarja občutke hvaležnosti, spokojnosti, duhovnosti in miru. Tako se zdi, da je samo bivanje v vrtnem okolju samo po sebi obnovitveno. Aktivno vrtnarjenje le še poveča te občutke.

Ob toliko pozitivnih prednostih vrtnarjenja, ali ni čas, da greste ven in začnete skrbeti za svoj vrt? Naslednjič, ko boste klečali v sveži zemlji, da bi pulili plevel ali sadili novo sorto zelenjave ali rože, pomislite na mir, ki ga čutite, ko ste zunaj na svojem vrtu. Naj vas vrtnarjenje pomiri in poživi. Uživajte v pozitivnih prednostih skrbi za lasten vrt.

Če imate v življenju nekoga, ki bi mu lahko koristila vrtna terapija, se obrnite na lokalno zdravstveno enoto, da izveste več o programih na vašem območju. Užitek v vrtnarjenju vaju ne bo samo povezal, ampak bo ustvaril tudi številne pozitivne duševne in fizične koristi za oba.

Zato se danes lotite vrtnarjenja za svoje fizično in duševno zdravje. V izkušnji boste tako zelo uživali, da si boste takoj hvaležni.